Recept: Apple Crumble


Apple crumble je mojí snad nejoblíbenější podzimní pochoutkou a navíc nestojí vůbec nic - ani peněženku ani nervy v kuchyni. Je to něco na styl klasické buchty s tím, že tam není těsto (které mi vždycky přišlo u všeho zbytečné) Je to lehké, relativně zdravé a navíc výborné. Jediným nešvarem se kterým se tento pokrm potýká je, že se na něm vytvoří strašně rychle závislost a i když ho uděláte plnou místu velikou tak, že se stěží vejde do trouby, nikdy ho není dost.
Pravý apple crumble by se měl podávat ještě teplý v zapékací míse a každý by měl ujídat po vidličkách kolik sám ráčí.





Na správný apple crumble stačí:


 6 jablek a pro oživení chuti přidávám i 1 hrušku
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
2 lžíce másla
300g hladké mouky
150g hnědého přírodního cukru
cca 100g másla (změklého)

Ovoce si omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky a dáme do hrnce s vodou. Přiklopíme pokličkou a 10 minut necháme dusit.






Dáme si předehřát troubu na 180°C a vrhnem se na přípravu drobenky. Takže do misky si vysypeme mouku, 150g cukru, a 100g másla, přidáme skořici a špetku soli. To vše smícháme, ale tak aby nám vznikla drobenka. To znamená, že já se do toho vrhnu po rukou a hnětu to ručně. Ale každý má svůj vlastní styl a ne každý se tak rád rukama hrabe v jídle.






Vezmeme nějakou zapékací mísu a dáme do ní přeceděné, uvařené ovoce, které posypeme naší drobenkou. Pak pečeme asi tak 40 minut dokud drobenka nahoře nechytí zlatavý nádech.








Necháme chvíli vychladnut a podáváme na stůl. Pro hladové kamarády či rodinné příslušníky. A nebo před televizi pro nás samotné (když nad tím tak přemýšlím, vážně dost často jím sama). Apple crumble je, jak jsem již zmínila, nejlepší když je ještě teplý, ale můžu zaručit, že ani druhý den není špatný, když se přihřeje.




4 komentáře:

  1. mám ten dojem, že o víkendu si upeču kamaráda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že kamarádem je myšlen apple crumble. Nerada bych věděla o kanibalismu mezi mými čtenáři. :D

      Vymazat
  2. Zní (a hlavně vypadá :-P) to skvěle! :-). My doma děláme něco podobného místo jablek jsou tam meruňky, broskve a kdo ví co :-D. Děkuji ti za typ ;-).

    OdpovědětVymazat
  3. A když na ty horký jablka, přímo vytažený z trouby kydnete pořádnej kopec vanilkový zmrzliny!!!!!!! sakra já má hlad! :D

    OdpovědětVymazat

Každý názor se počítá!